بعد از آب، چاي بيشترين نوشيدني مصرفي جهان است. به غير از ايفاي نقش يك نوشيدني تازه، چاي داراي چندين ماده شيميايي است كه طبق مطالعات ممكن است مزاياي بهداشتي زيادي را در بر داشته باشند. چاي سبز و عصارههاي آن براي همه چيز از بهبود سلامت، افزايش سلامت رواني و افزايش روحيه، تا از دست دادن وزن و حفظ سلامت پوست مفيد است.به گفته كارشناسان تغذيه و رژيم غذايي، چاي سبز ممكن است باعث كاهش تري گليسريد، كلسترول و LDL (كلسترول بد) شود، در حالي كه HDL (كلسترول خوب) را افزايش ميدهد. بررسي مطالعات نشان ميدهد كه نوشيدن چاي سبز ميتواند به جلوگيري از ديابت نوع ۲ كمك كند و خطر ابتلا به چاقي را كه منجر به ديابت ميشود، كاهش دهد.در واقع، خطر ابتلا به ديابت نوع ۲ در افرادي كه روزانه بيشتر از ۶ فنجان چاي سبز مينوشند نسبت به آنهايي كه كمتر از يك فنجان در هفته مصرف ميكنند ۳۳ درصد كمتر است. همچنين مطالعات نشان ميدهند كه كاتچين فراوان در چاي سبز، به كاهش درد مفاصل و التهاب همراه با آرتريت روماتوئيد كمك ميكند.
بيشترين شهرت چاي سبز به دليل خواص تقويتكننده سلامت آن است، اما چاي سياه نيز به سلامتي كمك ميكند و حدود ۷۵ درصد از مصرف چاي در جهان را تشكيل ميدهد. به گفته كارشناسان، مصرف منظم چاي سياه ممكن است به كاهش خطر ابتلا به حمله قلبي كمك كند. تحقيقات همچنين نشان ميدهد كه چاي سياه ميتواند باعث تقويت استخوانها و كاهش خطر ابتلا به سنگ كليه در زنان شود.نوشيدن چاي سياه و سبز به دليل كافئين موجود در آنها، درجه هوشياري ذهني را بالاتر ميبرند. طبق گفته موسسه ملي سرطان، مصرف چاي ممكن است به كاهش خطر يا كند شدن پيشرفت سرطان كمك كند، اگر چه در اين زمينه تحقيقات بيشتري لازم است. چاي سياه و سبز همچنين ممكن است خطر بيماري پاركينسون و در زنان، خطر ابتلا به سرطان تخمدان را كاهش دهد.مزاياي بهداشتي چاي: نوشيدن چاي كه حاوي هيچ چربي، سديم يا قند نيست (تا زماني كه شما آن را اضافه نكنيد)، يكي از بهترين انتخابهاي نوشيدني است كه ميتوانيد انجام دهيد. مردم اغلب ممكن است چايهاي سياه و سبز بنوشند، اما چايهاي ديگري نيز وجود دارند كه در عين خاصيت شفابخشي ميتوانند لذتبخش باشند. به عنوان مثال، چاي زنجبيل و نعناع (به صورت تازه يا خشك) باعث بهبود سلامت دستگاه گوارش ميشود. بسياري از افراد چاي بابونه را نيز به عنوان آرام كننده اعصاب، شبها قبل از خواب مينوشند.
برخي از محبوب ترين انواع چاي عبارتند از:چاي سبز-چاي سياه-چاي اولانگ (نوعي چاي چيني رول شده)-چاي ترش-چاي سفيد-چاي كوهي-چاي به-چاي ميوهاي-چاي آويشن-چاي بابونه. چه گرم و چه سرد، راه هاي زيادي براي تهيه و همچنين چند روش شگفتانگيز براي استفاده از چاي وجود دارد:چاي دلخواه خود را با گياهان، ادويه جات، گياهان دارويي، ميوه ها و ساير مواد مخلوط كنيد.از چاي دم كرده براي رقيق كردن آب ميوه ها استفاده كنيد.عطر و طعم اضافي را به كمك يخ هاي طعم دار به چاي خود اضافه كنيد. پخت انواع كيك و كلوچه با چاي را هم امتحان كنيد، طعمش عالي است.