چهارشنبه ۰۴ بهمن ۹۶ ۱۲:۲۱ ۱۴ بازديد
اگر شير فاسد بنوشيم، چه اتفاقي برايمان ميافتد؟!
امروزه انواع شيرها، ازجمله شيرهاي مدتدار، در بسياري از كشورهاي جهان به فروش ميرسند. با اين حال، شيرهاي مدتدار نيز پس از باز شدن پاكت فقط تا چند روز قابل مصرف باقي ميمانند. درواقع، اگر شيوه نگهداري شما از شير اشتباه باشد يا اين محصول را بيشتر از تاريخ انقضا در يخچال نگهداري كنيد، شانس ترش شدن و فاسد شدن شير افزايش مييابد. باكتريهاي درون شير :وقتي كه شير پاستوريزه ميشود، بيشتر باكتريهاي درون آن به واسطه حرارت شديد از بين ميروند. با اين حال، هميشه ممكن است كه شير پس از گذراندن مرحله پاستوريزه باز هم آلوده شود، چون حتي در شرايط كاملا بهداشتي هم بعضي از باكتريها ميتوانند زنده بمانند. به علاوه، همين باكتريهاي زندهمانده در سرما به رشد خودشان ادامه ميدهند. پس قرار گرفتن شير در يخچال فقط سرعت رشد باكتريها را پايين ميآورد و نميتواند اين روند را متوقف سازد. اين باكتريهاي ترمودوريك (thermoduric) يا مقاوم به گرما، معمولا همان عناصري هستند كه باعث فاسد شدن شير پس از گذشت تاريخ انقضاي آن ميشوند. اين نكته را هم نبايد فراموش كرد كه چندين نوع از باكتريهاي ترمودوريك وجود دارند. در ضمن، ميزان فاسدسازي شير هم به نوع همين باكتريها بستگي دارد.
مسموميت غذايي : اگر شير را پس از پايان تاريخ انقضا مصرف كنيد، خطر ابتلا به مسموميت غذايي ناشي از باكتريهاي ناسالمي كه درون شير رشد كردهاند را افزايش ميدهيد. اين مسموميت غذايي ميتواند به اندازهاي خفيف باشد كه حتي متوجهش نشويد، اما اين احتمال هميشه وجود دارد كه مسموميت غذايي ناشي از مصرف شير فاسد بسيار شديد باشد. علائم اين مسموميت غذايي عبارتاند از گرفتگي عضلههاي شكم، حالت تهوع، اسهال و تب. اين علائم ميتوانند براي ساعتها يا روزها باقي بمانند و معمولا هم در عرض چند ساعت پس از مصرف شير فاسد نمايان ميشوند. از آنجايي كه شير خام پاستوريزه نميشود، شانس وجود باكتريهاي مخرب در آن بيشتر است و همين باكتريها ميتوانند باعث ابتلا به بيماريهاي خطرناك و جدي شوند. متخصصان ميگويند افرادي كه سيستم ايمني ضعيفي دارند، بيش از همه در معرض خطر ابتلا به مسموميت غذايي ناشي از مصرف شير فاسد قرار ميگيرند.
شير خراب : خوشبختانه تشخيص اينكه شير فاسد شده است، تقريبا كار ساده و آساني محسوب ميشود. همين كه شير فاسد از پاكت خارج شود و درون ليوان ريخته شود، از طريق بوي زنندهاي به شما نشان ميدهد كه مشكلي وجود دارد. بافت غيرعادي نيز از ديگر علائم شير فاسد است كه با چشم عادي نيز مشاهده ميشود. اگر نسبت به فاسد بودن يا نبودن شير شك كرديد، هرگز شير را مصرف نكنيد. در ضمن، اگر شير را پيش از پايان تاريخ انقضا مصرف كنيد، باكتريهاي درون شير نميتوانند به اندازهاي رشد كنند كه باعث فساد شير و مبتلا كردن شما به مسموميت غذايي شوند. نكات ايمني : - براي اينكه شير را تا حداكثر ممكن سالم و تازه نگه داريد، بايد شير را در دماي ۳ تا ۴ درجه سانتيگراد نگهداري كنيد. - نگهداري شير در پاكت اصلياش و همچنين بسته نگه داشتن در اين پاكت، شانس فساد شير را به حداقل ميرساند. - شير بازشده را براي مدت طولاني در دماي اتاق قرار ندهيد، چون اين دما ميتواند رشد باكتريهاي مخرب را سريعتر كند. - باقيمانده شير استفادهشده را هرگز به دورن پاكت شير بازنگردانيد. اين كار، شانس آلودگي شير را شديدا افزايش ميدهد. - شير را در محفظه روي در يخچال قرار ندهيد، چون تماس اين بخش از يخچال با دماي اتاق بيشتر از نقاط ديگر يخچال است و شانس فاسد شدن شير را بيشتر ميكند.